5 dingen die niet verteld zijn over jouw baby’s slaap

5 dingen die niet verteld zijn over jouw baby’s slaap

We hebben allemaal de zoete plaatjes gezien van vredig slapende kleintjes, maar er zijn een paar dingen die ze je misschien niet hebben verteld over de slaap van baby’s. Laten we enkele verrassende feitjes en tips ontdekken!

1. Baby’s zijn niet altijd stille slapers

Baby’s maken tijdens het slapen vaak geluidjes. Van zachte kreuntjes tot kleine snuifjes, het kan soms lijken alsof ze een hele conversatie voeren in hun slaap. Dit is volkomen normaal en maakt deel uit van hun slaapcyclus.

2. Die rustige slaapfase? Best kort!

Veel nieuwe ouders zijn verrast te ontdekken dat baby’s veel tijd doorbrengen in de REM-slaap, een lichtere slaapfase waarin dromen plaatsvinden. Dit betekent dat ze vaker wakker kunnen worden. Maar maak je geen zorgen, dit is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling.

3. De onvoorspelbare slaapschema’s

Verwacht in de eerste maanden geen consistent slaapschema. Baby’s slapen niet zoals volwassenen en hun slaapritmes kunnen behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Wees voorbereid op wat gebroken nachten en probeer mee te gaan in hun ritme.

4. Slaapassociaties zijn echt een ding

Baby’s kunnen bepaalde routines of voorwerpen gaan associëren met slaap. Dit kan van alles zijn: een bepaald slaapliedje, een nachtlampje of een knuffel. Deze associaties kunnen helpen bij het creëren van een slaaproutine, maar wees je bewust van hoe afhankelijk je baby hier mogelijk van wordt.

5. De kracht van een knuffel

Het is verbazingwekkend hoe een simpele knuffel of het zachtjes vasthouden van je baby kan helpen om hen te kalmeren en in slaap te brengen. Het gevoel van veiligheid dat het biedt, is vaak genoeg om hen weer rustig te laten slapen.


Het slapen van baby’s is een complex en vaak verrassend proces. Maar door geduld te hebben, de signalen van je baby te leren kennen en flexibel te zijn in je aanpak, kun je helpen een goede slaapomgeving voor je kleintje te creëren. En onthoud, elke baby is uniek, dus wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het belangrijkste is om liefde en geduld te blijven tonen.